Citaat

Vernieuwing kost moeite

Voor menigeen die net als ik werkzaam is in de reclame- / communicatiebranche zal het herkenbaar klinken; een goed concept verkoopt zichzelf. Ik hoor het vaak van met name commerciële mensen in ons vak. Het wordt gebracht als een zekerheidje, een vaststelling. Helaas, het is de grootste onzin die bestaat. Een goed (merk)concept verkoopt zichzelf niet, integendeel zelfs.

“De oplossing moet de verwachting van de klant altijd overtreffen.”

Concepten die voldoen aan de verwachting van de klant verkopen zichzelf, goede concepten niet. Een goed concept voldoet niet aan de verwachting van de klant, het creëert een nieuwe verwachting voor je klant. Daarmee wil ik niet zeggen dat je de vraag van de klant niet serieus moet nemen, juist wel! Maar de oplossing moet de verwachting van de klant altijd overtreffen. Klanten kopen immers creativiteit van ons. Wij moeten nieuwe inzichten, kansen en mogelijkheden presenteren waar de klant zelf nog niet aan gedacht heeft. Het verkopen een goed (merk)concept kost energie. Je presenteert namelijk een nieuw idee een concept dat voor vernieuwing staat, dat groter of anders denken stimuleert. Dat moet je met toewijding en overtuiging verkopen. Concepten moeten verrassen en enthousiasmeren, we zijn actief in de markt van verwondering. Dat moeten we continu aan onze klanten laten zien. Vernieuwing kost moeite.

“Een concept moet je met toewijding en overtuiging verkopen.”

Zoals ik in een eerdere column al geschreven heb is het voldoen aan verwachtingen niet genoeg in de wereld die reclame en communicatie heet. Het voldoen aan verwachtingen is saai en stimuleert middelmaat. Sterker nog, voor middelmaat worden we niet gevraagd. Het voldoen aan de verwachtingen is een regelrechte teleurstelling voor onze klanten, terwijl we juist iets voor onze klanten willen en moeten betekenen. Dus voor de laatste keer, een goed concept verkoopt zichzelf niet. Punt uit!

Wat is jouw mening over dit onderwerp? Geef je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s